S Petrem jsme kamarádi už pěknou řádku let. Jezdili jsme spolu do hor, občas se potkáme na nějakém koncertě, zahrajeme si kubb nebo zaházíme s frisbee, takže bylo úplně přirozené, že KAFEMAT se stal prvním výdejním místem Nevinného obchodu. Petr Hrabánek je mimořádně skromný chlapík, takže z něj samého by nikdy nevypadlo, že KAFEMAT se nenápadně na kavárenské mapě Prahy stal jedním z klíčových míst, kam se milovníci kávy pravidelně vracejí za kvalitou. V Dejvicích se tenhle útulný maličký café bar stal i vyhledávaným meeting pointem, kde se díky uvolněné atmosféře můžete zaseknout opravdu dlouho. Varujeme vás: tady se na kávu naučíte velmi snadno!
Petře, jak se to všechno seběhlo? Byl KAFEMAT projekt, který jsi dlouho nosil v hlavě?
Dlouho, opravdu dlouho jsem přemýšlel o nějaké kavárně. Když se na trhu objevila výběrová káva a formát espresso baru, přešel jsem přirozeně právě tady k tomu. Původně jsem chtěl velkou kavárnu se stoly, alkoholem, jídlem, se vším, ale nakonec jsem skončil u takového malého espresso baru bez stolků, s kávou většinou do kelímků. Částečně to souvisí s tou kategorií výběrové kávy, kde tenhle formát dává smysl. U tradiční, komoditní by to smysl nedávalo. Tady to jde.
Ale proč zrovna káva?
Kávu mám rád, samozřejmě. Ale celý ten svět výběrové kávy my přišel zajímavý a příjemný. Od samotné kávy, přes technologie až po zákazníky, kteří ji vyhledávají. Přišlo mi to jako dobrý svět a dobrá práce.
Co čeká lidi, kteří otevřou dveře KAFEMATU? Co u vás dostanou?
Nabídka je opravdu minimální. Kromě kávových nápojů a limonád si u nás můžeš dát něco málo sladkého k jídlu - koláč, bábovku, štrůdl… A to je víceméně všechno. Sednout se tady dá leda do výlohy, můžeš tu být pět minut a popíjet kafe, případně popadnout kelímek a rovnou jít anebo se můžeš zapovídat s hosty a strávit tu hodinu dvě. To je na tobě. Vlastně se to tu organizuje tak trochu samo. Asi jde o to, co potřebuješ, co vyhledáváš.
Podle čeho jsi sestavoval sortiment kávových nápojů?
To je víceméně zažitá standardní věc. Koneckonců těch kávových nápojů je celkem dost, občas se i ty recepty docela překrývají, takže tohle je podle nás taková kompletní nabídka kávových nápojů, kterou můžeš očekávat.
Odkud momentálně odebíráš kávu?
Poslední tři roky bereme téměř vše od poměrně známé londýnské pražírny Square Mile. Mají dobré a neuvěřitelně konzistentní kafe, což je hodně důležitá věc.
Od kafe k vínu – když se řekne víno z Čech, co to v tobě evokuje?
Víno moc nepiju, ale přijde mi to zajímavé z hlediska původu, že to je místní záležitost. Mám kamaráda z Mělníka, který vinařství vystudoval, takže o vínech z Čech nějaké povědomí mám.